poniedziałek, 16 listopada 2015

Błyskawiczna zupa pomidorowa

Wyobraźmy sobie następującą sytuację. Jest poniedziałek. W weekend sporo czasu spędziliśmy w kuchni, a dzisiaj musieliśmy wcześnie wstać do pracy, tam zostaliśmy zawaleni obowiązkami, szef nas poirytował, dzieci nie słuchają naszych poleceń. Krótko mówiąc – jedyne, na co mamy ochotę to usiąść i odpocząć. Niestety… trzeba jeszcze zrobić obiad.





Czy aby na pewno? Wystarczy, że w sobotę czy niedzielę ugotowaliśmy nieco więcej rosołu, a teraz możemy zrobić pyszną i szybką zupę pomidorową.
Najwięcej czasu zaoszczędzimy po prostu dodając do bulionu koncentrat. Rosół prawdopodobnie serwowaliśmy z makaronem, teraz zamieńmy go na ryż. Możemy też sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, wrzucić do garnka i całość zmiksować na krem. 




W takim wypadku warto zaproponować do niego grzanki z oliwą i odrobinę włoskiego sera. Aby uatrakcyjnić smak, zastanówcie się też nad przyprawieniem dania świeżymi ziołami – świetnie sprawdzą się bazylia czy oregano.


Oby nasz pomysł na błyskawiczną zupę pomidorową ocalił wasz poniedziałek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz