poniedziałek, 23 listopada 2015

Przygotuj idealny farsz do tradycyjnych gołąbków

Niedzielne popołudnie. Razem z resztą rodziny przyjeżdżasz w odwiedziny do babci, najpierw dostajesz pyszną ciepłą zupę, a na drugie danie… oczywiście obłędne tradycyjne gołąbki. Po zjedzonym posiłku nachodzi cię jednak smutna refleksja – i wcale nie dotyczy ona centymetrów, jakich może ci przybyć w talii. Po prostu obawiasz się, że nigdy nie będziesz w stanie przygotować takiego obiadu. 




Ale nie przejmuj się! Te pyszności tylko wyglądają na skomplikowane i czasochłonne.
Weźmy choćby niesamowity farsz do gołąbków. Aby go zrobić, wystarczy kilka prostych kroków. Najpierw ugotuj ryż w osolonej wodzie, następnie przepłucz go zimną wodą. Potem podsmaż cebulkę, najlepiej na maśle lub smalcu. Połącz te składniki, dodając również mielone mięso, jajko oraz przyprawy – i farsz na tradycyjne gołąbki już gotowy.





Pamiętaj jednak, że nie zawsze musisz sztywno trzymać się zwyczajów. Może dorównasz babci nie poprzez ślepe stosowanie się do jej przepisów, ale właśnie dzięki eksperymentom? Możesz przecież przygotować przepyszne gołąbki z farszem z soczewicy czy sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz