niedziela, 29 listopada 2015

Gołąbki w sosie pomidorowym, czyli o babcinej kuchni

Trendy kulinarne zmieniają się jak w kalejdoskopie. Ciężko nadążyć za tym, czy obecnie na topie są przepisy wegańskie, dieta paleo, czy może posiłki bezglutenowe… W tym wszystkim łatwo zapomnieć o bogactwie, jakie oferuje nam polska kuchnia, której sekrety z pewnością może przekazać nam babcia, ciocia albo mama.





 Pomyśl tylko! Czy czasem zamiast ramenu nie wolałbyś po prostu tradycyjnego rosołu, a wegańskich sajgonek nie chciałbyś zamienić na gołąbki w sosie pomidorowym?
Nie ulega wątpliwości, że wobec typowych dla naszej kuchni dań mamy szczególnie wysokie wymagania. Przecież pamiętamy je w najlepszym wydaniu, czyli tak, jak smakowały w naszym rodzinnym domu! W dodatku nieustannie mamy wątpliwości, że są zbyt tłuste, mają za mało wartości odżywczych…






Nawet jeśli niektóre dania nie spełniają wymagań naszej diety, nie rezygnuj z nich, a po prostu nieco zmodyfikuj przepisy. Weźmy choćby wspomniane gołąbki w sosie pomidorowym. Wystarczy, że przygotujesz dietetyczny farsz, do którego użyjesz brązowego ryżu albo soczewicy i chudego mięsa albo grzybów, a do tego zrobisz chudy sos – i gotowe, możesz cieszyć się zdrowym polskim daniem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz