wtorek, 8 grudnia 2015

Jak zrobić pierogi idealne?

Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, z owocami polane śmietaną… Któremu Polakowi ślinka nie cieknie na dźwięk takich słów? Jednak nie da się ukryć, że przy tym jesteśmy wybredni. Ciasto na pierogi musi być doskonałe, farsz dobrze doprawiony, skwarki chrupiące – na byle co z pewnością się nie zgodzimy, w końcu nasza babcia potrafiła zrobić to lepiej.




Problem zaczyna się, kiedy tym standardom musimy sprostać sami. Jak tego dokonać i czy to w ogóle możliwe? Przecież nie da się dogonić mamy czy babci… A może jednak? Aby przygotować idealne tradycyjne ciasto na pierogi wsyp do miski około 2,5 szklanki mąki.




 Uformuj w środku dziurę, do której dodasz pozostałe składniki – niecałą szklankę gorącej wody, żółtko, odrobinę oleju i łyżeczkę soli. Wszystko zagnieć na gładką masę, a następnie rozwałkuj na preferowaną przez siebie grubość.Jeśli natomiast chodzi o farsz, tu musisz już zaufać własnym kubkom smakowym. Po zalepieniu pierogów pamiętaj tylko, aby do gotującej się wody dodać także olej i sól. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz