W codziennym pośpiechu mało która z nas ma czas i cierpliwość, aby lepić pierogi. A szkoda, bo to wspaniałe polskie danie, a do jego przygotowania możemy zaangażować całą rodzinę. Jeśli chcecie podjąć się tego zadania, skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto na pierogi bez jajek.
Do naczynia wsypcie mąkę i sól, a całość zalejcie gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. Po dokładnym wymieszaniu i lekkim wystudzeniu możecie już przystąpić do zagniatania. Kiedy wasze ciasto na pierogi będzie już gładkie, odłóżcie je na bok i przygotujcie ulubiony farsz. Następnie bardzo cienko rozwałkujcie masę, podzielcie na mniejsze fragmenty i ulepcie, a potem ugotujcie pyszne pierogi!
To idealna wegańska wersja tej klasycznej potrawy. Jeśli do takiego ciasta chcecie dopasować oryginalny farsz, aby stworzyć modne danie, wykorzystajcie na przykład soczewicę czy komosę ryżową. Z pewnością wszystkich zaskoczycie, a posiłek będzie zdrowy i pełen wartości odżywczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz