wtorek, 22 grudnia 2015

Nowy sposób na zupę pomidorową, czyli jak zrobić krem

„Pomidorówka” to dla nas synonim domowego obiadu. Kiedy jednak sami przygotowujemy posiłki, często wolimy nieco poeksperymentować i zmodyfikować tradycyjne polskie przepisy. A biorąc pod uwagę, że na naszych stołach często królują właśnie kremy, to jeden z najchętniej wykorzystywanych sposobów na zupę pomidorową.




Aby ją przygotować, do garnka wlej odrobinę oliwy i zeszklij na niej czosnek, cebulę, marchewkę oraz pietruszkę. Jeśli lubisz ostry smak, dodaj kawałek papryczki chili. Następnie sparz i obierz ze skórki kilka pomidorów, aby po chwili dodać je do smażących się warzyw. Po pięciu minutach zalej wszystko bulionem. Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj wszystko na gładką masę razem ze świeżymi ziołami.






Całość podawaj ze śmietaną kremówką lub włoskim serem, udekorowaną liśćmi bazylii. My szczególnie polecamy wersję z bawolą mozarellą, kremowym mascarpone albo delikatną ricottą. Dzięki temu twoja zupa pomidorowa będzie nie tylko pyszna, ale też elegancka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz